Saturday, February 13, 2010

E-raamatutest

Samal ajal kui välismaa ajakirjanduses arutletakse selle üle, kas ja kui palju leiaksid e-raamatud lugejaid, kui nende hind tõuseks 10$ pealt 15$ peale, mõtiskletakse Eestis nende vajalikkuse üle üldse.

Minu jaoks on e-raamat mugavuse küsimus. Ja mitte lihtsalt selles mõttes, et kas on mugavam hoida peos paberraamatut või andmekandjat, mille ekraanilt saab e-raamatut lugeda. Oletame, et teile meeldib lugeda enne magama jäämist raamatut. Üldiselt läheb selleks vaja valgust, kui me just päeval magada ei tavatse. Valgust võib saada laelambist, seinalambist või ka taskulambist. Viimast saab hoida nii teki peal kui all, aga mõlemad meetodid on suht ebamugavad kui on vaja lehekülgi keerata. Aga kujutame nüüd ette, et lisaks ebamugavale taskulambile tuleb teil magada ühes toas koos aastase lapsega, kelle und võib valgus häirida. Võite ju püüda taskulampi nii hoida, et see väga ei kiirgaks, aga ebamugav on see ikkagi.

Nüüd kujutame ette, et teil on olemas mitte just ürgvana mobiiltelefon. Just selline, mis toetab java-rakendusi. Ma ei hakka rääkima veel mugavamatest telefonidest, millel on operatsioonisüsteem (nt. Windows Mobile) peale paigaldatud. Just sellise telefoni jaoks leidub Internetis mitmeid võimalusi. Viitan vaid paari neist, kui hästi otsida, leiab Internetis palju enam variante. Ja loomulikult viitan tasuta variantidele, sest ma tõesti pole valmis elektroonilise raamatu eest raha välja käima. Pigem maksan 100 kroonisele e-raamatule teist niipalju peale, et saada luust ja lihast (loe: papist ja paberist) raamat, mida saan käes hoida ja riiulile paigutada. Vanamoodne nagu ma olen...

Üheks populaarseimaks tasuta e-raamatute hankimise kohaks on Wattpad. Seal on loomulikult ka võimalus oma loomingut postitada, aga sellel ma ei peatu. Alles äsja tõmbasin sealt Jack Londoni "The People of the Abyss"-i ja Orwelli novellide kogumiku. Kõige mugavam on, kui mobiilil on wifi-ühendus, sest siis saab levialas olles seda teha täiesti tasuta. Loomulikult on võimalik ka andmekaabli abil esmalt lugu arvutisse tõmmata ja siis see .jar (või .jad) laiendusega fail kaabli abil mobiili paigaldada. Tasuline variant on kasutada tõmbamiseks oma mobiilsideoperaatori Interneti võimalust oma mobiilis.

Teine variant, mida soovitan, on luua ise oma e-raamat. Sellel lehel on võimalik üles laadida arvutist tekstifail (nt. Notepadist) ja see konventeeritakse automaatselt e-raamatuks, mida saab taas mobiilis lugeda.

Head lugemist! ;o)

No comments:

Post a Comment